18.9.2015

Pakolaiset, asunnottomat ja vanhukset

Suomeen on saapunut outoa porukkaa. He puhuvat outoja kieliä ja näyttävätkin vähän erilaisilta. Suuri osa heistä on pakolaisia.

Sanoista


Pakolainen tarkoittaa ihmistä, joka jättää kotimaansa sen vuoksi, että siellä on sota tai hän muuten on siellä suuressa vaarassa joutua tapetuksi tai muun ikävän asian kohteeksi.

Vaikka nälkään kuoleminen tai köyhyys on ikävä asia, nälkää tai köyhyyttä pakoon lähteneitä ei tavallisesti lasketa pakolaisiksi. Tällaiset ihmiset on tapana lähettää takaisin kotimaihinsa. Paitsi jos heillä on työpaikka tai puoliso kohdemaassa. Tällöin heitä kutsutaan yleensä siirtolaisiksi.

Ulkomaalaiseksi taas kutsutaan ihmistä, joka ei ole kotimaalainen. Se, että isäsi tai mummisi tai esi-isäsi on syntynyt ulkomailla, ei tee sinusta ulkomaalaista. Ei myöskään se, että olet erinäköinen kuin kotimaalaiset tai noudatat jotain perinteisiä tapoja.

Miten vanhukset ja asunnottomat liittyvät asiaan?


Eivät mitenkään, ne vain tarjoavat mahdollisuuden tehdä perusteeton vertaus. Pakolainen ja asunnoton eroavat toisistaan siinä, että asunnotonta ei yritetä ampua ja pakolaiselle tarjotaan katto pään päälle. Vanhuksiakaan ei yritetä ampua, mutta siinäpä se melkein onkin.

Suomessa on ollut melkein 100 vuotta aikaa pistää omat asiat kuntoon ja yli 90 vuotta aikaa tehdä se ilman suurempia pakolaismääriä.


Kuva on varastettu Ylen sivuilta, kuvaaja Juha-Pekka Inkinen. Kuvaan liittyvä artikkeli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.